Местни избори 2023

Екотуризъм в Община Казанлък

          Очарованието на Розовата долина, меките извивки на Средна гора и величието на Балкана предлагат отлични условия за  разходка и отдих  сред природата  и са отлична предпоставка за практикуване на екотуризъм. Разнообразието от панорамни, спиращи дъха гледки, до потъналите в зеленина поляни,  потоците  и водопадите, са наслада за очите през четирите годишни сезона. За туристите, предпочитащи здравословен контакт с природата са организирани планински маршрути с водач . Хижите са добре оборудвани и предлагат типични за планината условия за престой. Условно маршрутите са групирани по населени места или местности, от които започват или преминават, като краят им,  почти винаги, е на централното Старопланинско било.

         

Местността „Мечките”

/Крън – Дереазлъ – местност „Мечките” – хижа Бузлуджа/

 

   Маршрутът минава през стръмните склонове на Шипченска Стара планина. По пътя към хижа Бузлуджа, обръщайки се назад, се открива чудна гледка към Казанлъшката котловина. Спирка за отдих е местността „Мечките”, атрактивно скално образувание с площ 10 км.

                          денивелация–800 м.;  времетраене-3,5 часа; синя маркировка 


Местността „Катуните”

/Енина – „Катуните” – хижа Бузлуджа/

    Маршрутът е с начална точка с. Енина и минава през местността „Катуните”, която е от защитен вид. Намира се  на 2 км път от с. Енина в северна посока. Туристите намират, че е много интересна, изкачвайки се по билната пътека към връх Бузлуджа. Местността е наречена така, заради 7 – 8 куполообразни скали, подредени в редица. Подходящо е за екстремни спортове. Снимката е показателна за разнообразието от цветя и билки, които могат да се срещнат наоколо.

                          денивелация- 800 м; времетраене- 4часа; синя маркировка


Пътека "Босилковец"/ Стръмната поляна/  

/Шипка  - Стръмната поляна /Босилковец/ - хижа Бузлуджа/

   Пътеката е достъпна през по – голямата част от годината. През зимните месеци вниманието задължително трябва да бъде повишено, като при изкачването е препоръчително да се ползват пикел, котки или снегоходки / ако е заснежено/.  Изобилието от диви плодове /ягоди, малини/ и гъби е гарантирано през есента и лятото. Въздухът е кристално чист и на места природата е определила спиращи дъха гледки към котловината на юг.

                       денивелация  - 750 м.; времетраене  - 3 часа; жълта маркировка


 Шипка – Шипченски манастир – Руските гробища – вр. Шипка

     Маршрутът е с познавателна цел, тъй като освен пешеходен преход, може да се посетят и места от славната ни история, така характерни да този край. Това е кратък маршрут , който свързва вр. „Шипка” и гр. Шипка.  Няма опасност от лавини при зимен преход, тъй като височината не е голяма и се намира от от южната страна на Средна Стара планина.

                         денивелация–700м; времетраене-2,5 часа; зелена маркировка


       

Енина –местността „Златевица”–„Родопова чешма”–връх „Жълти бряг”-Долно Изворово

   Прекрасен пешеходен път за отмора и отдих. Минава през няколко живописни местности, най – известните от които са „Златевица” и „Родопова чешма”.  По пътя към целта – панорамният „Жълти връх”, пътят минава край построен ловен заслон, което е и приятно място за отдих, за пикник за излет с деца.    

                         денивелация–1200м; времетраене-4,5часа; синя маркировка   


Казанлък–яз. Копринка – крепостта „Твърдица” – Горно Черковище- Бузовград –Казанлък

     През летния сезон предпочитано място за почивка е язовир „Копринка”, предлагащ възможности за плаж, риболов и водни спортове. Прохладната борова гора наоколо, и разнообразието от възвишения по ниските склонове на Средна гора, предразполага към организирането на пешеходни турове, туристическо ориентиране и др. Съчетанието от планина и водни масиви е едно от най – предпочитаните. Риболовът, предпочитан от все повече хора,  е отличен повод за среща и раздумка с приятели.  Околността е подходяща и за практикуване на вело – туризъм, водни спортове, еколагери и др. По мреме на розобера, лесно може да се премине и в землището на село Горно Черковище, чиито маси от маслодайна роза са едни от най – мащабните в Розовата долина. 

        денивелация–250м; времетраене-4,35часа,с байк–2,25ч; жълта маркировка


Екопътека „Пътека през вековете”: Казанлък – Бузовград – Мегалита/ Тракийско светилище

   Това е една от най – добре уредените еко – пътеки край Община Казанлък. Началото е гр. Казанлък, а с. Бузовград е на 5 км. от града. Указателна табела в центъра показва отстоянието на целта и забележителностите по маршрута. От самия Мегалит, гледката е изумителна: цялата долина е като на длан, на север Стара планина с връх Ботев, на запад язовир „Копринка”. Мегалитът е старотракийско селище от скални образувания с отвор, през който преминава слънцето при залез.  Цялата местност е един природен резерват и идеалното място за пикник, разпускаща разходка и снимки.  По време на Дните на Тракийската култура в гр. Казанлък, края на месец август, там се прави възстановка на тракийски ритуали, които се приемат с интерес от хората.По трасето има камейки и маси, две беседки и чешма.  

     денивелация-400–567м; времетраене-1час;зелена, синя и жълта маркировка


     Планинските маршрути пресичат живописни полянки и ждрела, срещат се  различни по вид дървесни видове, планински цветя, горски плодове, гъби, птици.  Могат да се практикуват освин пешеходен и вело – туризъм, още спортно катерене, скално катерене, ски – туризъм, делта планеризъм, туристическо ориентиране, зелени училища и др.

      При добро планиране на свободното време, част от маршрутите могат да се съчетаят с посещение на културните паметници в град Казанлък: Тракийската гробница, Музей на розата, Музей „Чудомир”, Етнографски комплекс „Кулата”,  гробницата „Голяма Косматка” и др.        

       Полезна информация:

ТД "Орлово гнездо"

гр. Казанлък, ул."Проф. Петко Стайнов" 8; тел: 0431/62566

Туристически Информационен Център

гр. Казанлък, ул. "Искра" 4, тел:0431/99553

публ. на 07.01.2016 г.
Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

Технически сътрудник на кмета:
0431/98201

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Общинско предприятие „КД и ПИС“:
0431/63880

Дарителска сметка | Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.

Домашен социален патронаж: 0431/63470


Защита на личните данни | Карта на сайта
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98373; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
delovodstvo@kazanlak.bg
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 256

Горещ телефон за сигнали и нередности:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0887311884

"Балканинвест" ЕООД
0877431220