КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА: „РАДОСТТА ОТ ЖИВОТА Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА, ЧЕ НА ВСИЧКИ НИ ДНЕС НИ СЕ ИСКА ДА РАЗПЕРИМ РЪЦЕ И ДА СЕ ВЪРТИМ ДОКАТО НИ СЕ ЗАВИЕ СВЯТ!“

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: ИМА ДНИ В ГОДИНАТА, В КОИТО ГЕОГРАФСКИЯТ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЦЕНТЪР НА СВЕТА!"

Казанлък празнува, а с него празнува целият свят. Казанлък в тези дни се усмихва на Света и Светът му отвръща с усмивки. Хиляди, хиляди усмивки на хора от най-различни места на планетата си подаряваха днес присъстващите на омайния ритуал „Розобер“ в розовите градини край Казанлък, безброй усмихнати лица светеха по време на празничното шествие в центъра на града.

Президентът Румен Радев, придружаван от своята съпруга Десислава Радева, министри, бивши и настоящи, църковни лица, дипломати на различни държави, гости от девет побратимени града на Казанлък уважиха празника на казанлъчани.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова приветства всички:Пролет е, дърветата посипват главите ни с пролетен цвят, с розов цвят. Зелено е навсякъде. Чудя се художникът как ще пренесе прекрасното зелено върху картината си?! А дали ще може да нарисува дъха на рози?! Радостта да живеем тук, това райско място е голяма!“, възкликна Галина Стоянова. „Защото природата ни е дарила с ухание, с красота, с единение, с радост, която блика от всеки от нас!“. Скъпи казанлъчани, радостта от живота е толкова голяма, че на всички ни днес ни се иска да разперим ръце и да се въртим докато ни се завие свят! Колко малко ни трябва да сме щастливи, да сме всички в любов! Тя изпълва сърцата ни, избликвайки от нас всичкото добро на света ще бъде с нас! Това е казанлъшката общност и представя най-хубавото нещо в нашата държава – розата, националният ни символ. Нека да прегърнем мечтите си, копнежите и силите си, вярата в Бога, с които ще успеем да сбъднем мечтите си! Пролет е.  Семето е посято и расте!

„Скъпи казанлъчани и гости на Казанлък от цял свят, има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света.“, посочи в приветствието си президентът Румен Радев. „Обединил хора от цял свят, дошли тук, за да се насладят на истинската българска красота, на нашия отколешен стремеж за добруване, за приятелство, за мир и разбирателство.“, посочи още той. Румен Радев благодари на Кмета Галина Стоянова за поканата да гостува в „най-красивите дни в града, когато Градът на розите събира отново хиляди стари и още повече нови приятели, защото всяка година гостите растат“. Той обърна внимание на 120-годишната уникална българска традиция, чиито корени укрепват с всяка година: “ Събрала в себе си и младостта на природата, силата на духа на българската традиция, красотата на българката. Разказът за България не би бил пълен без уханието на прекрасната българска роза, без традицията на розобера и неговата магия, историите за старите розоварни…“, отбеляза президентът на Републиката. „Тази красота сплотява обществото ни, дава ни вяра, че ние можем и ще вървим напред. Защото за нас българите не е просто ценен ресурс, препитание и път към просперитет. За нас розата вече е символ на идентичност!, посочи президентът на Република България. Той поздрави казанлъчани и им пожела: „Продължавайте да се гордеете с невероятното наследство, с красотата на Вашия процъфтяващ край! Нека бъде благословен труда Ви, нека поддържате за бъдните поколения тази прекрасна традиция жива и вдъхновяваща! От древни времена човечеството се е стремяло и копняло за повече красота. А тук, в Казанлък и в Долината на розите тя винаги е била и ще бъде в изобилие!“, честити празника Румен Радев.

В празничното шествие дефилират горди казанлъчани от всички възрасти и споделят с множеството своите достижения във всички сфери на живота. Тази година за първи път имаше 120-метрова детска рисунка на талантливите малки художници, Олимпийски огън, символично донесен от маратонеца-рекордьор Ради Милев, придружаван от няколко млади и смели свои съграждани. Цялата феерия от цветове беше още по-богата с фолклорните костюми на побратимените градове, изработени сръчно от казанлъшките читалищни дейци.

Омаята на маслодайната роза очарова хилядите в розовите градини до Казанлък. Гостоприемният ритуал „Розобер“ зарадва стотици официални лица и хиляди туристи от цял свят.

Казанлък в 120-ия Празник на розата отново протегна ръка и спечели нови приятели, отново празнува красивите си традиции и стотици хиляди хора ги прегръщат с отворени сърца.

публ. на 04.06.2023 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

Технически сътрудник на кмета:
0431/98201

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Общинско предприятие „КД и ПИС“:
0431/63880

Дарителска сметка | Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.

Домашен социален патронаж: 0431/63470


Защита на личните данни | Карта на сайта
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98373; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
delovodstvo@kazanlak.bg
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 256

Горещ телефон за сигнали и нередности:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0887311884

"Балканинвест" ЕООД
0877431220