Читалище „Искра”: „Пролетно вдъхновение” – 45 години Детско- юношески хор „Искра”

Читалище „Искра” подготвя празничен концерт в чест на 45-та годишнина от създаването на Детско-юношески хор „Искра”. Концертът „Пролетно вдъхновение” ще се състои на 21-ви март от 18 часа.

 

Диригентът Стефка Денева за 45-те години Детско-юношески  хор „Искра”:

Богата история, създадена от стожери в хоровото  изкуство в Казанлък и не може кратко  да се опише съдържат  тези  45 години. Първо, защото това е много като  време, второ, защото хоровото изкуство, само по себе си, е цяла Вселена, цяла философия. Не е така просто да се създаде, не е така просто да се развие, разгърне, да се съхрани, да се запази. За мен това е една огромна отговорност, огромна чест, че аз съм една частица от тази хорова история на Казанлък.

Поклон към създателя – Петя Павлович! Поклон пред колеги,  като Добрина Аладжова, Дияна Лазарова, Дора Кошева… И така до ден днешен съществува Хор „Искра”, въпреки че живеем в различно време, въпреки че ценностната система на младите е твърде различна, трябва да се съобразяваме с тези промени,  с новите  тенденции, с интересите им, с  техните възможности. Всичко е толкова комплексно, и толкова красиво, и толкова сложно. Но в крайна сметка истината е една – трябва да се пее, и ако  децата го осъзнаят, а това е основната ни работа, значи работим в правилната посока.

Основната ни цел днес е да обединим и мотивираме децата, да ги накараме да оценят стойностната музика, да пресеят истинското, да оценят класическите произведения, да ги пречупят през призмата на своите съвременни вкусове. А това е по-трудното, почти колкото самия репетиционен процес по ноти. Така, че  в Хора, ние не сме само учители, преподаватели, ученици, диригенти, хористи, родители ... Ние сме всичко тук  и приятели, ние контактуваме по всякакъв начин в името на мечтата ни, на нашата цел - да го има хоровото изкуство, да го има интереса на младите.  И го създаваме още  сред най-малките, които  учим на вокално пеене, те са на 3 години и пеят  първо във Вокална студия „Искрица”, после музикалната струя се влива в Детско-юношески хор „Искра”.

В концерта  „Пролетно вдъхновение” сме включили много младежки пориви, полети, както се пее в една от песните на Борис Карадимчев. Всички ние, от Хор „Искра” ще се радваме, ако гражданите на Казанлък, заедно с нас,  посрещнат  Пролетта с вдъхновение и настроение!

Началото:

Началото на Детско-юношеския хор „Искра”  е поставено през 1967 година по идея на големия български композитор и радетел на музикалното изкуство в Казанлък – академик Петко Стайнов. Задачата да се създаде детски хор в града, той поставя на младата и всеотдайна към хоровото изкуство диригентка Петя Павлович. Така се сформира първо Градски пионерски хор, две години по-късно се създава и Чавдарски хор, а през 1970 година, вече има и Хор на момчетата. Всички те поставят началото на уникалната за своето време и единствена в България Хорова школа. През 1976 г. Детският хор е именуван “Искра” и в него влизат най-добрите гласове на хоровата школа на възраст от 10 до 18 години. В годините назад, Детско-юношески хор „Искра” е концертирал в много европейски държави, осъществил е записи в Българското национално радио и е носител на много призови отличия от Национални и Международни хорови фестивали.

 

От 2005 година ръководител и диригент на Детско-юношески хор „Искра” е Стефка Денева. Още с първото си участие в международен форум, Детският хор дава заявка за бъдещи постижения в хоровото изкуство. Печелят наградите за “Най-добра обработка на фолклорна песен” на Международния хоров фестивал “Виваче”  в гр. Веспрем, Унгария, а диригентът Стефка Денева получава  награда за “Диригентско майсторство”. Следва успешна селекция за Международния хоров конкурс в гр. Прага, Чехия през 2009-та, което участие, за съжаление, не се осъществява поради липса на средства.

 

Същата година Детско-юношески хор „Искра” печели две престижни отличия  - Първа награда от Национален конкурс „Орфеево изворче” и две първи награди в Номинациите „Академичен хор” и „Академичен хор с оркестър” от Националния конкурс „Фолклор без граници”.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Дарителска сметка
Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

За сигнали и нередности безплатен горещ телефон:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378