Официално отвори врати реставрираната гробница „Шушманец“

Диана Димитрова от НАИМ при БАН е носител на наградата „Александър Фол“ за 2013 година

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, съветникът на министъра на културата д-р Борислав Бориславов, народният представител Аксения Тилева, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, зам. областният управител на Стара Загора Теодора Иванова, директорът на ИМ "Искра" - Казанлък Момчил Маринов, изявени учени археолози и траколози, изпълнителят на обекта Кирил Русев, управител на консорциум „Шушманец-Шипка“, представители на туристическия бранш, много граждани и медии участваха днес в официалното откриване на реставрираната и социализирана гробница „Шушманец“. Събитието е част от Националния туристически форум "Долината на розите и тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма", организиран от Община Казанлък и се провежда днес в града на розите.

Дейностите по възстановяването на тракийската гробница са реализирани по проект на Министерството на културата по ОПРР на стойност 1 115 000 лв.

В своето слово кметът на община Казанлък подчерта значимостта на Долината, както и отбеляза заслугите на двамата учени – проф. Александър Фол и д-р Георги Китов за техните изследвания и направените открития, благодарение на които се популяризира тракийската култура. Тази година се навършват 80 години от рождението на Александър Фол и 5 години откакто Георги Китов, кръстил Казанлъшката долина – Долината на тракийските царе, напусна този свят. Кметът  Галина Стоянова обяви тазгодишния носител на наградата на името на Александър Фол – Диана Димитрова, специалист от Националния археологически институт с музей при БАН, дългогодишен участник и настоящ ръководител на експедиция "ТЕМП". Развълнувана и почти просълзена, Диана Димитрова сподели своята радост от признанието и това, че 17 години след разкопките на гробницата, тя е реставрирана, социализирана и готова да приема туристи. Тя  благодари и на колегите си Евтимка Димитрова, Миглена Първин, Никола Тонков, Елена Божилова и Георги Марков, които също работят в екипа на д-р Китов, когато на 28 август 1996 г. откриват тракийската гробница „Шущманец”.
На церемонията присъстваха известни български учени, които след това взеха участие в седмата научна конференция, органзирана от ИМ „Искра“. Сред присъстващите бе и съпругата на проф. Александър Фол – Валерия Фол.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм“ Бранимир Ботев връчи почетната награда на името на проф. Александър Фол на археолога Диана Димитрова. Зам.-министър Ботев почете паметта  на големия археолог д-р Георги Китов и  на проф. Александър Фол, дали своя принос в изследването на тракийската древност и богатство, което носят нашите земи. Това културно-историческо наследство е минало през хилядолетията, за да го предадем на идващите след нас. В мое лице и в лицето на правителството вие ще имате абсолютни съмишленици и поддръжници за популяризирането на Долината, категоричен бе зам.-министър Ботев. Той подчерта, чеземята, върху която днес всички сме се събрали, е свещена.

Бранимир Ботев припомни и срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, на която стана ясно, че интерес за китайските туристи в България представлява именно Долината на розите и тракийските царе. Трябва да сме горди с това Божествено късче, защото ние сме една трансмисия от миналото на България през настоящето към нейното бъдеще и трябва да покажем на света културно-историческото си наследство, добави зам.-министърът.

От кмета на Община Казанлък Галина Стоянова той получи картина с един от символите на града – розоберачка. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката каза, че ще работи активно Долината на розите и тракийските царе да намери подобаващо място на картата за териториално разделение на туристическите зони в България. В лицето на зам.-министър Ботев Община Казанлък намери не само поддръжник и лобист, а един истински българин, който ще помогне розата и Казанлъшката долина на розите да заеме своето подобаващо място в националната кауза, заяви Галина Стоянова. Още през следващата седмица кметът на община Казанлък е поканена на среща в Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъде обсъден този въпрос и да се набележат конкретни мерки за действие.

28.09.2013 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

Технически сътрудник на кмета:
0431/98201

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Общинско предприятие „КД и ПИС“:
0431/63880

Дарителска сметка | Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.

Домашен социален патронаж: 0431/63470


Защита на личните данни | Карта на сайта
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

Горещ телефон за сигнали и нередности:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378

"Балканинвест" ЕООД
0877431220