Празник на розата

Празникът се празнува за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на юни.

Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

Програмата включва:

Ритуали “Розобер”по селата

В пет села на територията на Община Казанлък самодейци от читалищата по атрактивен и автентичен начин възпроизвеждат ритуала“Розобер“. С домашно приготвена пита и вкусни гостби всеки гост ще се почерпи, ще си поиграе и кръшно българско хоро, ще се окичи с гердан от рози и ще си тръгне с ръчно изработени сувенири.

Розобер в с.Кънчево

Розобер в с.Ръжена 

Ритуал с.Горно Черковище

Ритуал с.Горно Изворово

Ритуал с.Розово

 

Фестивал на виното „Розе“

Атрактивно и очаквано национално и дори международно събитие от света на винената и гурме културата.

Фестивалът   съчетава  три  основни елемента - Национален конкурс „Златен киликс”  за  най-добрите  Розета на  България, търговско изложение  на утвърдени и нови винопроизводителни предприятия  и  зона  - наслада на сетивата, за представяне  на иновативни  и гурме  продукти, партниращи  с виното.

Арт програмата, съпътстваща фестивала, следва идеята на древните тракийски орфеади и обединява в себе си изкуствата музика, танц  и живопис  с вино.

Ритуал ”Розобер”  и „Розоварене“ в гр.Казанлък

Централното централно събитие  за официалните гости и чуждестранни туристи е Ритуал ”Розобер”  и „Розоварене“Провежда се в розовите градини край Казанлък.Гостите се закичват с гирлянди от рози и наблюдават пресъздаването на ритуалите от професионални и самодейни фолклорни състави.Черпят се с гюлова ракия и розово сладко и как се запознават с технологията на варене на  розовото масло в гюлпаната.

  

Празнично карнавално  шествие

В него дефилират над 3 000 участника.Шествието се води от Царица роза и нейните подгласнички.Представят се по атрактивен начин детските градини, училищата, читалищата, спортните клубове, фолклорните състави  и др.организации.Гостуващите  състави от страната и гостите от побратимените на Казанлък градове допринасят за колоритното шествие.Навсякъде се носи аромата на рози.

  

Конкурс-спектакъл „Царица Роза”

В него вземат участие девойки – абитуриентки от казанлъшките училища, които са излъчени на предварителен конкурс.

  

Международен фолклорен фестивал

В него  вземат участие всички побратимени градове с Община Казанлък.

  

Детско шоу“Принцеси на розата“

В чест на деня на детето на 1 юни Община Казанлък организира детско шоу“Принцеси на розата“.В него вземат участие малките красавици от детските градини в общината.Излъчват се принцеси, които носят имена на цветя.

  

Национален фотопленер “В долината на розите”.

Националния  фотопленер с международно участие  „В Долината на розите” традиционно събира фотографи от България и света, за да създават професионална художествена фотография в празничните дни в Казанлък.

  

„Хлябът на българина – обред, бит и вяра”

В рамките на Празника на розата се провежда изложението „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“. Инициативата за тази проява е на Община Казанлък, в партньорство с ПГЛПТ. В изложението участват читалища и  фирми за производство на хляб и хлебни изделия от община Казанлък. Присъстващите на изложението имат  възможност и да дегустират хлебните произведения на майсторите от Казанлъшко.

  

Улица на занаятите

По време на Празника на розата в казанлък гостуват майстори занаятчии от цялата страна , които излагат ръчно изработените си произведения на ул.“Искра“

  

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

Технически сътрудник на кмета:
0431/98201

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Общинско предприятие „КД и ПИС“:
0431/63880

Дарителска сметка | Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

Горещ телефон за сигнали и нередности:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378