Мащабна среща за организацията на честванията на 3-ти март

По инициатива на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова днес в Зала №6 на Общината се проведе среща с представители на всички институции, ангажирани по подготовката и провеждането на юбилейните тържества за 140-годишнината от Освобождението на България на паметника на Шипка.

Галина Стоянова запозна участниците с готовността на Община Казанлък по организацията, която е започнала още през ноември миналата година с представяне на одобрена програма в Президентството на Република България.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан информира за предварителната програма във връзка с предстоящото гостуване на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и придружаващата го делегация за участие в честванията. Предвижда се Негово светейшество Руският патриарх да отслужи панихиден молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където са положени костите на загиналите руски войни и български опълченци, а на самия връх патриарсите на българската и на руската православни църкви Неофит и Кирил заедно да отслужат заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея.

За разлика от предишни години, когато тържествата се провеждаха на площада под върха, кулминацията на честванията за 140-годишнината от Освобождението тази година ще бъде на площадката, от която започва официалният подход към входа на Паметника на свободата, от северната страна на монумента.

Районът около това място е бил изключително важен за оцеляването на бойците по време на Шипченската епопея, продължила от август, 1877г. до януари, 1878г.  Наблизо са били полевият лазарет на руските войни и българските опълченци, превързочни пунктове, укрепления, свързващи двете височини на отбраната…. Според историците, голяма част от защитниците на Шипка загиват не в директни сражения с противника, а от студ и премръзване през зимните месеци.

Областният управител Гергана Микова изрази увереност в отговорното отношение на всички ангажирани с организацията на 3-то мартенските тържества институции и сподели, че е убедена, че провеждането на празника ще бъде на високо ниво.

Присъстващите се разбраха решенията за организацията да бъдат съгласувани на всички нива и да поддържат постоянен контакт.

В срещата с ръководството на Община Казанлък участваха представители на Старозагорската епархия, ДАНС, Областната управа на Стара Загора, община Габрово, ОДМВР Стара Загора, ОДМВР Габрово, РУ „Полиция“ – Казанлък, РД ПБЗН Стара Загора, РС ПБЗН Казанлък, 61-ва Стрямска механизирана бригада, НПМ „Шипка - Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ – Казанлък, Областно пътно управление Стара Загора, Областно пътно управление Габрово, Районна пътна служба - Казанлък, „ППС“ гр.София, НД „Русофили“ -гр.Казанлък, СОСЗР гр.Казанлък.

 

Пресцентър на община Казанлък

02.02.2018 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Дарителска сметка
Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

За сигнали и нередности безплатен горещ телефон:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378