Вълнуващо начало на честванията за 3-ти март в Казанлък

Емоционална среща на поколенията в Културно-информационния център беляза началото на честванията за 140г. от Освобождението на България в Казанлък.

Усмивките и хъсът на най-малките трогна всички присъстващи. За големия кураж, талант и старание те бяха наградени в първия национален конкурс – рецитал на Община Казанлък. „С обич към България!“ бе организиран от Община Казанлък и НПМ „Шипка – Бузлуджа“ под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната  Красимир Каракачанов.

„Празниците за 3-ти март започват от тук, от Казанлък“, приветства гостите в залата кметът на община Казанлък Галина Стоянова, „защото в тази долина са Шипка, Шейново и туптящото сърце на България!“. Тя благодари на майките и татковците, довели своите деца от различни краища на страната. „Големият интерес към конкурса показва, че признателният българин, освен да строи паметници и паметни плочи носи признателността в сърцето и душата си.“, отбеляза Кметът на Казанлък.

По време на връчването на Почетните грамоти, специални награди и подаръци от Община Казанлък и културните институти Илия Налбантов – началник на Политическия кабинет на министъра на отбраната Красимир Каракачанов каза: „На 3-ти март България чества непоколебимостта на българския дух.“ и благодари на малките родолюбци, които ще го съхранят и предадат в бъдещето.

5-годишната Стаси Хорозова от гр. Пловдив, която спечели първото място поздрави присъстващите със стихотворението „Молитва за България“ на младата поетеса Ивелина Никова, а наградената Рая Вълева на 6г. от гр. Раднево поздрави публиката със стихотворението „Обич“ от Дора Габе. С поетичната композиция „Българийо, бъди благословена!“ се представиха група ученици от град Нова Загора от Детски клуб „Млад родолюбец“ към Регионален клон „Традиция“, които получиха специалната награда на Министерство на отбраната.

Всички те бяха сред децата, чули разказите на потомци на българските Опълченци. За Опълчението от Руско-турската Освободителна война говори директорът на Исторически музей „Искра“: „Със забележителното си участие в Руско-турската Освободителна война българското Опълчение се утвърждава като синоним на най-високите воински добродетели на българската възрожденска нация.“, д-р Момчил Маринов.

Импресия от спомени от името на потомците поднесе д-р Димитър Няголов, потомък на Дечко Няголов.

Срещата, която Община Казанлък организира за първи път с пазителите на българската памет и родова история събра емоционални разкази за съдбите на нашите прадеди. Славни, лични истории за 20-годишни младежи, чиито живот приключва на прохода Шипка, саможертвата им за Свободата на България завършва със смърт от студ, измръзване или вражеска ръка. За други оцеляването доказва, че са били родени под „щастлива звезда“.

Безценен подарък получи вдъхновителят на първата по рода си сбирка, посветена на Казанлъшките Опълченци Кметът Галина Стоянова – Книга за Опълчението от 1928г., издадена по случай 50-годишнината от Освобождението на България.

Наследниците споделиха почетен запис в Паметна книга, която ще се превърне в историческа летопис за следващите поколения. Анна Кожухарова, директор на Общинска библиотека „Искра“, която води срещата обяви инициативата на културните институти на Казанлък да съхранят и дигитализират събраните спомени.

Желанието на Община Казанлък е Паметната среща на потомци на Опълченци от Казанлъшкия край да се превърне в традиция и да събира все повече горди млади българи.

Празничната петъчна вечер за годишнината от Освобождението продължава на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“, където за казанлъчани и техните гости Руслан Мъйнов и музикантите от „Виво Монтана“ ще изпълнят някои от най-обичаните патриотични песни на България.

 

Пресцентър на община Казанлък

 

 

02.03.2018 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Дарителска сметка
Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

За сигнали и нередности безплатен горещ телефон:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378