Жителите на Казанлък са носители на енергията на траките

С тези думи поздрави казанлъчани проф. д.и.н. Валерия Фол, тазгодишен носител на наградата „Професор Александър Фол“ за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране в България. „Това за мен е не само чест, а и огромно задължение. Аз се надявам да оправдая доверието на Община Казанлък и да реализираме нашите мечти! Бъдете щастливи!“, пожела Валерия Фол на жителите на Казанлък и техните гости, уважили официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе в парк „Тюлбе“.

Отличието на съпругата на големия учен и негов предан сътрудник в науката, ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии връчи кметът на община Казанлък Галина Стоянова: „Тази вечер искам да благодаря от мое име и от ваше име на един човек, който има изключителна заслуга не само за Празниците, но и за това да познаваме тракийската култура. Тук, в Долината, далече зад пределите на България, на Балканския полуостров и в света.“ Галина Стоянова разказа за мечтата на Валерия Фол да създаде заедно с Община Казанлък фестивал, посветен на музиката за траките.

„Аз вярвам, че ще успеем да направим този проект.“, увери Фол. „Защото, ако траките присъстват в световната култура то е заради музиката и Орфей“ и разказа за идеята фестивалът да бъде посветен на музиката, написана през вековете за траките. „Обредите на траките и вярата им в интелектуалното безсмъртие е изповядвана основно с музика.“, посочи тя. „Наследството им тук е толкова живо и това се вижда в Празниците. Тази интелектуална енергия траките са я предали на хората от Казанлък и виждаме, че тя е жива.“ и изрази надежда фестивалът да се случи в Долината на траките, в Казанлък.

С премиерния спектакъл „Мистериите на траките“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ бяха официално открити 13-те Празници в Долината на тракийските царе тази вечер на сцената до Тракийската гробница в Казанлък. Спектакълът, силно аплодиран от столичната публика в началото на лятото, бе представен за първи път на родна сцена пред официалните лица, казанлъчани и техните гости.

Пресцентър на община Казанлък

 

31.08.2018 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Дарителска сметка
Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

За сигнали и нередности безплатен горещ телефон:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378