Чудомировите празници са истински празник на духа

„Чудомировите празници са истински празник на духа не само за Казанлък, а за цяла България.“, отбеляза в приветствието си към публиката в първата вечер на 26-те Чудомирови празници в пълната зала на Дома на културата „Арсенал“ в Казанлък заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя обяви и връчи отличието на носителя на 50-та, юбилейна награда в Националния конкурс за къс хумористичен разказ - 35-годишният писател – хуморист Деян Копчев от София. Носителят на отличието в Националния конкурс, провеждан съвместно от фондация „Чудомир“  и вестник „Стършел“  сподели за своя разказ „Гласове“:  „Това е кратка, леко смахната любовна история, която написах с огромно удоволствие. Затова искам да благодаря и на журито за избора!“ и изрази радостта си от постижението.

За първи път, след дългогодишно прекъсване, юбилейната награда за къс хумористичен разказ бе съпроводена с плакет с барелефа на Чудомир. Автор на изпълнението на красивия шарж е на друг известен казанлъшки талант – художник-карикатуриста Теню Пиндарев, Почетен гражданин на града.  

„Майсторско свидетелство за майстор в бранша от редакцията на „Стършел“, с което може да печата вече навсякъде в България“ връчи на победителя главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешин: „Този конкурс е уникален за България! Той прави не само популярен Чудомир, но подържа хумористичния разказ, защото типичният хумористичен разказ го няма. Хуморът е вече на други места...“, каза Вешин за един от най-старите литературни конкурси у нас. „Имаше доста участници ... Журито се оглавяваше тази година от доц.Йордан Евтимов от Нов Български университет, имаше обсъждания и накрая излъчихме лауреат.“, разказа накратко предисторията на постигнатата победа на Деян Копчев.

Носителят на наградата се определя от жури, съставено от главния редактор на вестник „Стършел“, един университетски професор, председателя на фондация „Сатирик“ и директора на Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова в публиката бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народният представител, председател на фондация „Чудомир“  Борис Кърчев, депутатът Радостин Танев, Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов.

„Повече добри вести, благодарение на добрите ни помисли и добрите ни дела!“, пожела за Благовещение на публиката заместник-министърът на културата Амелия Гешеваа. Тя припомни думите на Чудомир, че „денят ни не е пълен, ако не сме се усмихвали“. „Затова пожелавам на всички в Казанлък да пазят дълго тази философия и да я превърнат в начин на живот! Така, че дните ни да са по-светли и по-усмихнати, а нощите ни, както казва Чудомир, да са по-спокойни, защото ще спим на „чистата възглавница на съвестта си“. Тя благодари на организаторите и на участниците в Чудомирови празници  и сподели радостта си за многото събития, предвидени за младите поколения.

В „Комедийният хит на сезона“ 5 спектакъла си оспорват най-високата оценка, от 2 до 6, за аплодисментите на публиката. 18-то издание на театралния фестивал започна с постановката на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград „Три котки на покрива“. Комедията е на Емил Йотовски, постановката – на Анна Петрова.

Организаторите на Празниците на Чудомир са Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. Богатата програма включва палитра от изкуства - театър, музика, литература, изобразително изкуство и сатира и традиционно продължава до Деня на хумора и сатирата – 1-ви април, когато за 18-ти път ще бъде връчена наградата „Комедийният хит на сезона“.

Пресцентър на община Казанлък

 

25.03.2019 г.

Адрес:
гр. Казанлък, 6100
бул. Розова Долина №6

Технически сътрудник на кмета:
0431/98201

факс: 0431/98266
mayor@kazanlak.bg

Общинско предприятие „КД и ПИС“:
0431/63880

Дарителска сметка | Телефонен указател
Работно време
Общинска администрация:
от 8.30 - 12.30 и 13.30 - 17.30

Център за информация и услуги на гражданите:
от 8.30 до 17.30

Кметства:
8.00ч. - 17.00ч.

Домашен социален патронаж: 0431/63470


Защита на личните данни | Карта на сайта
Контакти:
ГРАО: 0431/98 346
Местни приходи: 0431/98350; 98497
Общо деловодство: 0431/98 248
Деловодство "Технически услуги": 0431/98 252

Горещ телефон за сигнали и нередности:
0 700 400 56

Общински приют за бездомни кучета:
0431/98 378

"Балканинвест" ЕООД
0877431220